11 de enero de 2023

PLAT SALUDABLE



Avui et parlaré del plat saludable o potser el coneixes com el Plat Harvard. El coneixes? Vols saber alguna cosa més? Doncs tot seguit et faig cinc cèntims.

En aquest temps que estem vivint cada dia s'escriu un nou llibre sobre una dieta miraculosa, surt una nova tendència alimentaria, una nova forma de menjar que sempre es ven com que és molt millor que la darrerar que va surgir ... Però el més important és tenir uns bons hàbits alimentaris i de vida.

El Plat Saludable, és una eïna que et pot ajudar en aquest camí.


ORIGEN I DESCRIPCIÓ

Es va conèixer ja fa 12 anys, al 2011, i va està publicat gràcies a les investigacions que van dur a terme al departament de nutrició de l'Escola de Salut Pública de Harvard.

Es tracta d'una guia per crear i elaborar plats saludables i en equilibri entre tots els grups d'aliments que es coneixen.

Aquesta guia d'alimentació saludable, posa especial énfasis en la qualitat i no en la quantitat de calories, serveix per tota la població i és sostenible, ja que recomana consumir aliments frescos, de proximitat i de temporada.

El Plat Saludable sorgeix per substituir a la piràmide alimentària, ja que aquesta nova eina és molt més visual, clara i entenedora.

Es tracta d'una eina més per ajudar a dur uns hàbits de vida saludables. Però no s'ha de perdre de vista que s'ha de ser flexible, fluir i adaptar-se a les necessitats del nostre cos i del nostre entorn (compromisos laborals, socials, accés als aliments, etc.)

El primer que tens que visualitzar és un plat dels que utilitzes en el teu dia a dia. Aquest es divideix en dues meitats. La primera serà tota per dos grup d'aliments (les verdures, en major quantitat, i la fruita). L'altre meitat es dividirà en 2. Un quarts pels hidrats de carboni i l'altre per la proteïna.

Aquestes pautes a seguir son sobretot en els àpats principals.


GRUPS D'ALIMENTS

Fruites i verdures

Com et comentava el 50% del plat està format per les fruites i les verdures, aquestes darreres amb major quantitat. Has d'aconseguir que siguin de la major varietat posible.

Es tracta del grup que ha de tenir més importància dins del conjunt del plat i dels teus àpats.

Millor escollir aliments frescos, i en el cas de la verdures si no les pots aconseguir, molt millor que siguin congelades que enllaunades, pel contingut en sucres i sobretot en sal.


Hidrats de carboni complexes

En aquest grup que forma el 25% del plat, trobes els cereals integrals com l'ordi, la civada, el blat, l'espelta, el kamut, el fajol, el blat de moro, la quinoa, el mill i totes les seves transformacions en pa, pasta, sèmoles, etc., la patata, la yuca i el moniato.


Proteínes

L'altre 25% són les proteínes animals i/o vegetals.

Pertanyen a aquest grup les aus, els peixos (molt millor si són peixos blaus, pel seu contingure en omega 3), els llegums, els productes derivats de la soja i el pèsol ,els fruits secs i llavors.

Es tenen que evitar les carns ultraprocesades com el bacon i les salsitxes, els embotits i els formatges molt greixosos.

Els làctics i llet no es treuen, però es recomana reduir el seu consum a 1 o 2 racions màximes, al dia.


Altres

Afegir com a beguda principal l'aigua natural, té café i/o infusions, sense sucre o amb una quantitat mínima.

Utilitzar oli d'oliva per cuinar i en cru, com a principal, i d'altres com el de girasol, de blat de moro, de coco, sempre que no siguin refinats, i amb moderació. També es poden consumir greixos com els fruits secs i l'alvocat.

Molt important disminuir el consum de sal o substituir-la per espècies i /o herbes aromàtiques.


Recomanacions

- Els mètodes de cocció més recomanats són el vapor, el bullit, el forn i/o planxa; evitar els fregits.

- Limitar el consum de plats precuinats, enllaunats.

- Millor no consumir productes ultraprocesats com dolços, pastissos, xuxes, etc.

- No consumir greixos saturats, trans, hidrogenats i/o parcialment hidrogenats, ni sucres afegits.

- No consumir begudes alcohòliques, ensucrades, sucs envasats, i si són naturals no més d'un got al dia.



Recorda que la teva salut depen de molts factors, encara que l'alimentació sigui important, però que sobretot es tracta de viure en coherència amb el teu cos i el teu entorn, sense ser extremista o inflexible.


Gràcies per llegir-me ...

No hay comentarios:

Publicar un comentario