14 de diciembre de 2022

ÀPATS DE NADAL, RECOMANACIONS DIETÈTIQUES


Ja tenim a tocar les festes de Nadal i com a la majoria de països, els àpats, els menjars tenen un paper important i central.

A Catalunya aquest dies es cuinen certs plats per tradició, per costum, o simplement perquè ens agrada gaudir-los en ocasions especials.

Les families, les amigues, les conegudes, etc., ens entaulem, i qui més qui menys realitzem alguns "excesos" en relació al menjar i/o el beure.

Així que crec que aquestes recomanacions que et deixo tot seguit et poden ser d'ajuda per tal de realitzar una alimentació saludable durant aquestes festes.



1. Dinar o sopar abundant? Fes un altre àpat més lleuger consumint una crema, una sopa, una amanida o només menjar fruita. Molt millor si no deixes de fer la resta d'àpats.

2. Durant tot els dies has de portar una bona hidratació.

3. Un cop acabat l'àpat tens el costum de prendre fruita? Doncs serà de gran ajuda consumir pinya i/o papaïa, millor que un altre tipus de fruita. Especialment si durant aquests dies l'aport és més elevat en aliments protèics.

Aquestes dues fruites tenen un alt contingut en enzims que ajuden a millorar la digestió. Es tracta dels anomenats enzims proteolítics, la papaina (de la papaïa) i la bromelaina (de la pinya).

En el cas de la pinya aquest enzim es troba al tronc, la part endurida, la part més fibrosa, que molt habitualment no es consumeix. Així aquest anys no la llencis!

4. Pots substituir els plats que preparis i tot els cereals que utilitzis, per integrals. Així tindràs un plus de fibra, vitamines i minerals, que no s'aconsegueix amb els refinats, els convencionals.

5. Si acompanyes els àpats, sobretot els que presentin una gran quantitat de proteína animal, d'una bona amanida verda, el teu cos i el teu sistema digestiu t'ho agrairà.

6. Infusions depuratives com l'anís estrellat, la menta, el poliol, la camamilla dolça, el fonoll, després dels àpats, t'ajudaran a millorar les digestions.



7.Utilitza en els àpats aliments frescos, de temporada, de proximitat i en la major quantitat possible exemptes de pesticides, herbicides, antibiòtics, en definitiva d'aliments que no són gens beneficiosos pel teu organisme i tampoc per la terra.

8. Per qué no fer un àpat sostenible? Cóm ho pots fer?

Disminuint els consum de proteína animal (sobretot la carn) i augmentant la quantitat de vegetals en els menjars. Fàcil, no?

9. Sempre és millor, evitar els excesos i quedar-se amb una mica de snsació de gana, per no sobrecarregar el sistema digestiu.

10. No et preocupis per dur durant aquests dies de festa una dieta soper correcta i equilibrada. Recorda que el més important per la teva salut és l'alimentació que segueixes durant la resta de l'any i no en moments puntuals.

Així que gaudeix de la vida i Bones Festes!


Gracies per llegir-me ...

No hay comentarios:

Publicar un comentario